De informatie op deze en andere pagina’s proberen we zo up to date mogelijk te houden. Aanvullingen, tips etc.? Neem contact met ons op!


Geen asielzoekers

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen zonder visum reizen binnen de Europese Unie. Zij hoeven dus geen asiel aan te vragen om in Nederland te mogen zijn. In veel gemeenten openen opvanglocaties die bedoeld zijn voor vluchtelingen uit Oekraïne. Als Oekraïners asiel aanvragen, komen zij wel in asielzoekerscentra terecht.

Vluchtelingen blijven meestal het liefst dicht bij huis, om terug te kunnen keren zodra het weer veilig is. Oekraïners slaan op de vlucht voor oorlogsgeweld. Zij zullen blijven zolang het niet veilig is om terug te keren.

Veel vragen over rechten en plichten van Oekraïners in Nederland zijn nog onduidelijk. Hier komt de komende periode meer duidelijkheid over. Samen voor Sliedrecht wil naast een ‘zo gewoon mogelijk gezinsleven’, allerlei (gezamenlijke) activiteiten organiseren, faciliteren en/of ondersteunen.

Belangrijke aandachtspunten

Bij het in huis nemen van vluchtelingen komt veel kijken! Zorg voor voldoende ruimte voor uw gasten, maar ook voor uzelf. En probeer echt serieus mogelijke consequenties onder ogen te zien! Tegelijk zal het voor u als gastgezin (met de juiste begeleiding en voorbereiding!) en de logé ’s een waardevolle ervaring zijn! Uw gast krijgt een warm welkom en een positieve start in Sliedrecht.

Algemene praktische tips

Zomaar enkele handige en praktische tips samengevat uit een handleiding die elk gastgezin krijgt bij het aanmelden:

 • Blijf nuchter. Hoe zou uzelf opgevangen willen worden…
  Laat het gerust een ontdekkingsreis zijn! Vluchtelingen kunnen enorm kwetsbaar zijn en traumatische ervaringen hebben meegemaakt. Draag begripvol bij aan een veilige en vertrouwde omgeving.
 • Zie taal niet als belemmering. De vertaalapp is uw tolk!
  En! Kinderen in Oekraïne leren Engels op school, dus sommigen kunnen het spreken.
 • Zorg vooraf voor een vangnet
  Fijn en nodig als er op onverhoopte maar ook geplande momenten een beroep gedaan kan worden op een vangnet.
 • Geef ruimte aan (culturele) verschillen
  Nederlanders hebben voor Oekraïense begrippen echt ondenkbare zaken als: luxe, gewoonten, voeding, ongeschreven normen en waarden. Welke Oekraïense ‘gewoonten’ gaan uw leven verrijken?
 • Bewaar herinneringen
  Maak foto’s, video’s of schrijf een dagboek… waardevol bij het afscheid!
 • Bepaal en communiceer huisregels
  Vreemden in jouw huis, kamer, keuken, toilet, badkamer… duidelijkheid maakt dat men zich snel aanpast aan uw gewoonten
 • Luister naar ervaringen van andere gastgezinnen
  Velen zijn u voorgegaan in het opvangen van vluchtelingen, vraag hen gerust naar hun ervaringen…
  Hier leest u een artikel over Sliedrechters die hun deur wijd open zetten voor Oekraïense vluchtelingen. Op de website van Takecarebnb zijn ook verschillende ervaringen te lezen.

Aanmelden

Enthousiast? Meld u aan als gastgezin!


< Info over opvang